Security is meer dan e-mail protectie
Als ICT-reseller weet je hoe belangrijk het is om bedrijven te ondersteunen met oplossingen die hun IT-omgeving beschermen. Maar security is veel meer dan alleen het beveiligen van e-mail. Het is een complexe en gelaagde aanpak die alle facetten van een IT-omgeving omvat. In deze blog gaan we dieper in op de belangrijkste cybersecuritymaatregelen en waarom ze essentieel zijn voor jouw klanten.
1. E-mailbescherming
E-mail blijft de primaire toegangspoort voor cybercriminelen. Phishing-aanvallen worden steeds geavanceerder, waarbij criminelen gebruikmaken van social engineering om gebruikers te misleiden. Een solide e-mailbeveiligingsoplossing moet verder gaan dan standaard spamfilters en gebruik maken van technologieën zoals AI-gedreven detectie, sandboxing voor verdachte bijlagen en DMARC-implementatie om spoofing tegen te gaan. Bovendien kun je met e-mailcontinuïtheidsoplossingen de bedrijfsvoering draaiende houden tijdens storingen of aanvallen.
2. Netwerkbeveiliging
Een goed beveiligd netwerk is de ruggengraat van iedere IT-infrastructuur. Het draait hier niet alleen om firewalls, maar ook om technologieën zoals intrusion detection/prevention systemen (IDS/IPS), network access control (NAC) en microsegmentatie. Door netwerken op te splitsen in kleinere segmenten beperk je de impact van een eventuele inbraak. Vergeet daarnaast niet om zero-day threats te detecteren met next-gen firewalls en encrypted traffic te inspecteren.
3. Endpointbeveiliging
Met de toename van hybride werken zijn endpoints een van de meest kwetsbare onderdelen geworden. Endpoint detection and response (EDR)-oplossingen gaan verder dan traditionele antivirussoftware door verdachte activiteiten in realtime te monitoren en te blokkeren. Patchbeheer is cruciaal om bekende kwetsbaarheden te dichten, en device encryption beschermt gevoelige data in geval van verlies of diefstal van een apparaat.
4. Zero Trust Access
Het klassieke perimeter-based securitymodel werkt niet meer in een wereld van remote werken en cloudapplicaties. Zero Trust Access betekent dat geen enkele gebruiker of apparaat automatisch wordt vertrouwd, zelfs niet binnen het netwerk. Multifactor-authenticatie (MFA), identity access management (IAM) en continuous monitoring zijn cruciale onderdelen van een Zero Trust-strategie. Dit minimaliseert het risico van interne dreigingen en ongeautoriseerde toegang.
5. Application Security
Applicaties vormen een aantrekkelijk doelwit voor aanvallers. Security-integratie in de softwareontwikkelingscyclus (DevSecOps) is essentieel om kwetsbaarheden vroegtijdig te identificeren. Runtime Application Self-Protection (RASP) kan aanvallen in realtime blokkeren. Vulnerability management, inclusief regelmatige penetratietests, helpt om zwakke plekken in applicaties bloot te leggen voordat aanvallers dat doen.
6. Cloudsecurity
De snelle adoptie van cloudoplossingen zoals Microsoft 365 en Google Workspace brengt unieke beveiligingsuitdagingen met zich mee. Met oplossingen zoals CASB (Cloud Access Security Brokers), geavanceerde monitoringtools en data loss prevention (DLP) bescherm je gegevens en voorkom je dat ongeautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot gevoelige informatie. Het implementeren van encryptie voor data-at-rest en in-transit is hierbij cruciaal.
7. Backup en Disaster Recovery
Een robuuste back-upstrategie is niet alleen een laatste redmiddel, maar een essentieel onderdeel van iedere cybersecurityaanpak. Immutable backups voorkomen dat gegevens door ransomware kunnen worden versleuteld. Disaster recovery-oplossingen moeten regelmatig worden getest met simulaties om ervoor te zorgen dat systemen snel kunnen worden hersteld in geval van een storing.
8. Web-beveiliging
Webapplicaties en websites zijn een primaire ingang voor aanvallers. Naast het implementeren van Web Application Firewalls (WAF), is het belangrijk om API-security niet over het hoofd te zien. API’s vormen vaak een zwak punt, omdat ze slecht beveiligd of onvoldoende getest zijn. Door gebruik te maken van Content Security Policy (CSP) en Transport Layer Security (TLS), voorkom je dat gevoelige informatie wordt onderschept.
9. Ransomwarebescherming
Ransomware-aanvallen blijven een van de grootste bedreigingen voor bedrijven. Segmentatie van netwerken, geavanceerde endpointbescherming en gedragsanalyses om afwijkingen te detecteren, vormen de eerste verdedigingslinie. Daarnaast helpt het implementeren van honeypots om aanvallers af te leiden en bedreigingen beter te begrijpen.
10. Managed XDR (Extended Detection & Response)
Voor veel bedrijven is het beheren van een uitgebreide cybersecurity-infrastructuur een uitdaging. Managed XDR van Barracuda biedt een holistische oplossing, waarin alle beveiligingslagen – van endpoints tot cloud – worden gecombineerd in één beheerd platform. Dit biedt continue monitoring, geavanceerde threat hunting en snelle incidentrespons. Als reseller kun je met Managed XDR een complete dienst aanbieden, waarmee je klanten proactief beschermt en ondersteunt.
De next step voor jouw klanten én jouw business
Door cybersecurity als een integraal onderdeel van je dienstenpakket te omarmen, kun je klanten beter beschermen tegen steeds geavanceerdere bedreigingen. Tegelijkertijd versterk je je positie als strategische partner. Cybersecurity is niet alleen een noodzaak, maar een kans om je te onderscheiden in een competitieve markt.
Wil je weten hoe je hiermee aan de slag kunt?
Zet je tanden in cybersecurity en meld je aan voor het Update Webinar van Barracuda!